Bergen: Arabesk’in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

Arabesk’in Kraliçesi: Bergen

Arabesk'in Kraliçesi: Bergen

Bergen’in hayatını konu alan film, 27 Ağustos Salı günü ATV ekranlarında izleyiciyle buluşuyor. Farah Zeynep Abdullah’ın canlandırdığı Bergen’in yaşamı ve biyografisi, izleyicilerin ilgisini çekmeyi başarmaktadır. Bergen, ölümünden sonra bile şarkılarıyla anılmaya devam etmiş, 1982-1989 yılları arasında 5 plak, 8 albüm ve toplamda 129 şarkı yayınlamıştır. Sanatçının hayatı boyunca pek çok zorlukla karşılaştığı da bilinen bir gerçektir. Peki, Bergen’in gerçek adı ne, nerelidir ve nasıl hayatını kaybetmiştir?

Bergen: Arabesk'in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

BERGEN KİMDİR, GERÇEK ADI NE?

Bergen, gerçek adıyla Belgin Sarılmışer, 15 Temmuz 1959 tarihinde Mersin’de yedi çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Altı yaşında anne ve babasının boşanmasının ardından, 1966 yılında annesi Sebahat Çakır ile birlikte Ankara’ya yerleşmiştir. İlkokul eğitimini Ankara Yenimahalle Yunus Emre İlkokulu’nda tamamlayan Bergen, erken yaşlarda müziğe ilgi duymuş ve mandolin çalıp şarkı söylemeye başlamıştır. Öğretmenleri, onun müzik yeteneğini fark ederek, konservatuvar eğitimi alması için onu teşvik etmiştir.

Ankara Devlet Konservatuvarı’nın piyano bölümünü birincilikle kazanan Bergen, burada iki yıl piyano ve viyolonsel eğitimi almıştır. Ancak maddi sıkıntılar nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmış ve bir süre PTT’de memur olarak çalışmıştır. 1977 yılında arkadaşlarıyla eğlenmek amacıyla gittiği Feyman Gece Kulübü’nde sahneye çıkması, onun sanat hayatının başlangıcı olmuştur. Kulüp sahibi İlhan Feyman, Bergen’le çalışmak istemiş ve böylece onun sahne kariyeri başlamıştır. Feyman Gece Kulübü’nde, Grup Lokomotif orkestrasıyla birlikte Türk sanat müziği, Türk hafif müziği ve döneminin popüler aranjman parçalarını seslendirmiştir.

Bergen: Arabesk'in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

KEZZAPLI SALDIRI

Feyman Gece Kulübü’ndeki başarısının ardından Adana’daki Kuyubaşı Gazinosu’ndan gelen iş teklifini kabul eden Bergen, burada sanatçı Dilber Ay ile yakın dostluklar kurmuştur. Adana’da çalıştığı mekânda, Halis Serbest ile tanışmış ve onunla evlenmeyi kabul etmiştir. Ancak, Bergen’in Halis Serbest ile olan ilişkisi, ona şiddet uygulaması ve dolandırıcılığı nedeniyle trajik bir hal almıştır. Evliliğin sahte olduğunu öğrenen Bergen, ilişkisini sonlandırarak Ankara’ya dönmüştür.

1979 yılında Başkent Gazinosu’nda Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses ve Müjde Ar’ın bulunduğu kadroda sahne almıştır. Bergen, 1982 yılında Halis Serbest ile resmi nikah kıymıştır. Ancak evliliği, Serbest’in uyguladığı şiddet nedeniyle kısa sürmüştür. Bergen, 1982 yılında Atlas Plak’tan ilk albümü “Şikayetim Var”ı çıkarmıştır.

Bergen: Arabesk'in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

31 Ekim 1982 tarihinde, İzmir’de çalışmakta olduğu sırada, Halis Serbest’in azmettirdiği bir kiralık katilin kezzaplı saldırısına uğramıştır. Bu saldırı, Bergen ve annesinin Alsancak’taki New York pavyonunun önünde bir taksiye binmek üzereyken gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası Bergen, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 45 gün tedavi görmüştür.

Bergen: Arabesk'in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

BERGEN NE ZAMAN VE NASIL ÖLDÜ?

Bergen, kezzaplı saldırının azmettiricisi Halis Serbest ile ilişkisini sürdürmeye devam etmiştir. Serbest’in 1988 yılında tahliye olmasının ardından Bergen, müzik ve sinemayı bırakma kararı almıştır. 1989 yılında eski eşinden boşanan Bergen, tekrar iş hayatına dönmüştür. Ancak, eski eşi tarafından sürekli takip ve tehditlere maruz kalmıştır. Son albümü “Yıllar Affetmez”i çıkarmıştır.

Bergen: Arabesk'in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

14 Ağustos 1989’u 15 Ağustos’a bağlayan gece, Adana’nın Pozantı ilçesinde Halis Serbest tarafından kurşunlanarak hayatını kaybetmiştir. Bu silahlı saldırıda annesi Sabahat Çakır da yaralanmıştır. Bergen, doğduğu yer olan Mersin’deki Şehir Mezarlığı’na defnedilmiştir. Cinayetten sonra yurtdışına kaçan Serbest, Almanya’da yakalanmış ve 15 yıla mahkum olmuştur. Ancak cezası iyi hâlden 3 yıla indirilmiş, toplamda 7 ay hapis yatmıştır.

BERGEN’İN MEZARI NEDEN KAFESTE KİLİTLİ?

Bergen’in mezarı Mersin’de bulunmakta olup, katilin tehditleri nedeniyle 6 kilitli bir kafesle korunmaktadır. Kardeşi, bu durumla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştır: “O adam, 32 yıl önce Belgin’i öldürmeden, gecenin ikisinde arardı telefonla ‘Kemiklerini size bırakmayacağım, onu öldüreceğim’ derdi. Annem o mezara o kafesi onun için yaptırdı.”

Bergen: Arabesk'in Kraliçesi ve Trajik Hayatı

YılAlbüm
1982Şikayetim Var
1984Kardeşiz Kader
1985İnsan Severse
1986Acıların Kadını
1987Onu Da Yak Tanrım
1988Sevgimin Bedeli
1988İstemiyorum
1989Yıllar Affetmez (Aslen son albümü)
1990Giden Gençliğim
1990Garibin Çilesi Mezarda Biter
1991Son Ağlayışım